PZC: Pennywafelhuis bespaart Middelburg hoop geld

Geplaatst op

Artikel van pzc.nl, foto Dirk Jan Gjeltema

MIDDELBURG – Het trekt mensen naar buiten. Uit hun flat. Laat ze ontdekken dat ze er toe doen. En dat allemaal in een tot atelier omgebouwd appartement aan de Meanderlaan in de Middelburgse wijk Dauwendaele. Dat is het Pennywafelhuis van kunstenaars Marlou Pluijmaekers en Anda van Riet. Een plek waar kunst de wijk verbindt.

Wat lijkt op een garageverkoop is een kringloopwinkel die bij het Pennywafel thuis hoort. Met huisraad zoals magnetrons en koffiezetapparaten. De garagebox aan de Meanderlaan staat er vol mee. ,,Mensen brengen het bij haar aan huis, zegt Ria Kamp (70), die in wijk Dauwendaele woont. Anderhalf jaar runt Ria Kamp het winkeltje nu als vaste vrijwilliger.
De kringloopwinkel trekt ook mensen naar het achtergelegen Pennywafelhuis, een tot atelier omgebouwd appartement. Het is het enige stukje kleur in een verder grijs flatgebouw. Waar de voordeuren allemaal op elkaar lijken. Uit de geel omlijste deurpost komt een kruidige geur. Afkomstig van een groep Syrische vrouwen die er linzensoep kookt.
Twee dagen in de week is de ‘huiskamer’ van de Meanderflat open. Voor iedereen die om een praatje verlegen zit. Zijn verhaal kwijt wil. Zoals de twintigjarige matroos Corné Matthijssen. Zijn leven bestaat uit twee weken op, twee weken af op een binnenvaartschip. Is hij thuis, dan mist hij een nuttige dagbesteding. En komt helpen met klusjes in het Pennywafelhuis.
,,Je hoort allerlei verhalen over Dauwendaele. Dat het een criminele wijk is. Daar merk ik vrij weinig van", zegt Matthijssen. ,,Wel zijn mensen hier meer naar binnen gericht. Dat merkte ik toen ik hier kwam wonen en mezelf ging voorstellen aan de buren. Volgens mijn buurvrouw was ik de eerste die dat deed."
Volgens klusjesman Theo van Ombergen (68) is de situatie in de wijk de afgelopen vijf jaar sterk verbeterd. ,,Het Pennywafelhuis speelt daar een belangrijke rol. In deze flat wonen 250 mensen en 21 verschillende nationaliteiten. Met verschillende normen en waarden. Die komen hier samen tijdens het eten van een soepje. Eten verbindt, zorgt onderling voor meer begrip."
Bij de gemeente Middelburg zien ze alleen maar voordelen. ,,Het Pennywafelhuis voorkomt dat mensen een beroep doen op zorg en ondersteuning van de gemeente", zegt beleidsmedewerker Otto Recourt. Reden dat het project opnieuw drie jaar subsidie krijgt. ,,Het vergroot de zelfredzaamheid en zorgt op die manier voor een besparing op zorgkosten."
Volgend jaar willen initiatiefnemers Marlou Pluijmaekers en Anda van Riet de deur dagelijks openzetten. Met een vast programma waarin kunst de hoofdrol speelt. ,,Dat is altijd het vertrekpunt geweest", zegt Van Riet. ,,Door het uitwisselen van verhalen en het verbeelden van toekomstbeelden, ontdekken mensen weer waar ze goed in zijn."
Zo begeleiden ze een Syrische chef kok die door een ongeval zijn rechter hand verloor. Die afwijzing na afwijzing krijgt terwijl de horeca om personeel schreeuwt. ,,Hoe meer mensen we weer op de rails krijgen, hoe beter dat is voor de gezinnen, de leefomgeving en het imago van de wijk. Die gelaagdheid, dat is het Pennywafelhuis. Wij zijn slechts de chocolade die het verbindt."
Het Pennywafelhuis is een community art project in opdracht van Kunsteducatie Walcheren.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Herinrichting deel binnentuin Stadsschuur

Samen met twee betrokken bewoners ontwikkelden Woongoed en hovenier H2Groen een mooi plan om de binnentuin aan de Stadsschuur opnieuw te herinrichten en te beplanten. Het doel was de tuin weer een frissen aanblik te geven met mooie beplanting en ruimte voor een gezellige binnenplaats zodat de bewoners daar kunnen genieten van de zon. De beplanting is heel divers geworden, van Taxushaag, Toscaanse Jasmijn, Hortensia tot een Vijgenboom. Ook wordt het pad breder gemaakt met het oog op levensloopbestendig wonen. Afgelopen donderdag waren wijkbeheerders Jason en Michel van Woongoed aanwezig samen met Arjan van H2Groen. Tijdens dit moment konden bewoners allerlei vragen stellen over de tuin. Hier werd door diverse bewoners gebruik van gemaakt en werden ideeën opgedaan. Eind november voert H2Groen de herinrichting uit. Dit duurt enkele dagen.

Terugblik Woongoeddag

Vorige week donderdag 29 augustus was het weer tijd voor onze jaarlijkse Woongoeddag. Dit jaar organiseerden we deze in de Edelstenenbuurt.