Geplaatst op

Ten noorden van Sint Laurens komt een nieuwe wijk met bijna 200 huizen. Dat klinkt ambitieus. Uitbreidingsplannen liggen er al langer, maar nu slaan gemeente, projectontwikkelaar en Woongoed de handen ineen. Wat gaat daar gebeuren?

Sociale huurwoningen, betaalbare huizen en duurdere woningen met daarnaast nog vrije kavels; zo moet de nieuwe wijk er grofweg uit gaan zien. Met een verdeling in huizen voor bepaalde doelgroepen volgens de zogenoemde woondeals die de overheid heeft opgesteld om de woningnood aan te pakken. Het gaat vooral om betaalbare woningen voor huurders en kopers met een laag en middeninkomen. In die woondeals staan bijvoorbeeld afspraken over het percentage sociale huur (30 procent) en het percentage betaalbare woningen (ook 30 procent). Maar wat is betaalbaar volgens de huidige norm van het Rijk?

Wat is betaalbaar

Beleidsmedewerker Ad van den Kieboom van de gemeente Middelburg: ,,Tja, betaalbare woningen? Volgens de overheid zijn dat huizen van 390.000 euro. Dat is toch best veel geld vind ik.’’ Hij legt uit hoe de nieuwe wijk wordt opgebouwd en wie de grote spelers in het project zijn. ,,De gemeente is een samenwerking aangegaan met Woongoed en projectontwikkelaar Heijmans. We hebben dus vastgelegd hoe we met elkaar omgaan en wat onze verplichtingen zijn.’’ Naast sociale huurwoningen en betaalbare huizen komen er duurdere woningen (30 procent) en tenslotte zeventien vrije kavels van 500 vierkante meter. ’

Zoals gezegd komt de nieuwbouw aan de noordkant van het dorp, nabij de tiny houses. De bouwgrond ligt tussen de Noorddorpseweg en de Kasteelstraat achter de Wilgenhoekseweg. Die grond is al van de gemeente. Woongoed neemt de sociale huurwoningen voor zijn rekening. Reinier de Jonge van de woningcorporatie: ,,Het gaat om zo’n zestig grondgebonden woningen. Het wordt een mix van eengezinshuizen en levensloopbestendige woningen.’’ Hij verwacht trouwens geen problemen met de stikstofregels.

Stroom geen probleem

Ook de stroomvoorziening zal weinig problemen opleveren denkt Van den Kieboom: ,,Dat speelt bij grote bedrijven, niet bij woningbouw. Maar je weet natuurlijk niet hoe het er over een paar jaar voor staat. Als alles meezit en de procedures goed zijn afgerond, verwachten we in 2027 met de bouw te beginnen. Die zal toch wel een jaar of vijf in beslag kunnen nemen. Je kan de hele boel ook niet in één keer neerzetten. Dat zal in fasen gebeuren.’’ Een van de twee voorlopige ontsluitingswegen heeft inmiddels wel protest opgeleverd van een aanwonende die vreest voor schade aan de fundering van zijn huis door bouwverkeer. De gemeente belooft daar nog naar te kijken. De dorpsvereniging van Sint Laurens is al ingelicht over de plannen. Na de zomer beginnen ook de procedures voor inspraak, zoals het samenstellen van klankbordgroepen.

Foto: PZC

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Uitnodiging themabijeenkomst Huurdersplatform: betaalbaarheid

Na een een succesvolle eerste bijeenkomst in juni 2024 met als thema "fijn wonen in een prettige buurt" nodigen wij u van harte uit voor onze volgende themabijeenkomst. Deze zal plaatsvinden op woensdag 29 januari van 19:30 tot 21:30 uur. Het thema is "Betaalbaarheid". Na de presentatie is er volop gelegenheid om hierover verder met elkaar in gesprek te gaan. Wij zorgen voor een hapje en een drankje.