PZC: In deze wijk komen 41 sociale huurappartementen, maar daarvoor moet wel eerst gesloopt worden

Geplaatst op

Woongoed gaat in Dauwendaele 41 sociale huurwoningen bouwen. Het oude hoofdkantoor van de woningcorporatie aan de Buitenruststraat wordt gesloopt. Op die plek komt een appartementencomplex met maximaal acht verdiepingen. De sloop begint als Woongoed dertien flexwoningen heeft gevonden voor de huidige bewoners van het gebouw.

Nu heeft jeugdzorginstelling Juvent het kantoor aan de Buitenruststraat nog in gebruik. Er wonen 12 jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Zij vallen buiten de jeugdzorg maar kunnen nog niet zelfstandig wonen. Op een braakliggend terrein bij de rotonde in de Dampoortweg (in de buurt van Veersepoort) gaat Woongoed dertien flexwoningen plaatsen. Afgesproken is dat Juvent die vijf jaar mag gebruiken. De jongeren en de omwonenden van de Dampoortweg zijn vrijdag geïnformeerd over de plannen.

Het is nog niet bekend wanneer Woongoed de flexwoningen kan plaatsen. Directeur-bestuurder Reinier de Jonge: ,,We zijn op zoek naar woningen van nieuwbouwkwaliteit. Daarbij is de levertijd belangrijk en ze moeten op korte termijn langs de Dampoortstraat worden geplaatst. Er zit druk op, het moet snel gebeuren." Pas als die flexwoningen er staan, gaat Woongoed beginnen met de sloop van het kantoor aan de Buitenruststraat. ,,Als alles meezit kan dat in de loop van 2025", zegt De Jonge. ,,Het nieuwe gebouw staat er in het beste geval in de tweede helft van 2026."

Goed voor Dauwendaele

In het nieuwe appartementencomplex komen woningen voor huishoudens met een of twee personen. De laatste jaren ziet Woongoed de vraag naar dit soort appartementen in Middelburg toenemen. De woningen krijgen een leefruimte van tussen de 60 en 80 vierkante meter. Woongoed moet het nieuwe gebouw nog laten ontwerpen, maar is ervan overtuigd dat het appartementencomplex een positieve invloed op de omgeving zal hebben. ,,Ook de mensen die er een appartement gaan huren, zitten er goed: aan het water en dichtbij winkels."

Juvent is blij dat er voor de huidige bewoners van het pand aan de Buitenruststaat een nieuwe plek is gevonden aan de Dampoortweg. De plek biedt ruimte aan maximaal twaalf jongeren. De dertiende flexwoning is bedoeld voor begeleiders. Jennifer Wiessenhaan van Juvent: ,,We gebruiken de flexwoningen voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen voor jongeren tussen de 18 en 27. Dit soort opvang is hard nodig. Het aantal jongeren dat dak- of thuisloos dreigt te raken, neemt al jaren toe. Bewoners van de opvang kunnen tussen de acht maanden en twee jaar bij ons terecht."

De nieuwe plek past volgens Wiessenhaan ook uitstekend in het streven om jongeren niet meer bij elkaar in één gebouw te laten wonen, maar juist los van elkaar te huisvesten. ,,Dat doen we ook al in Vlissingen, Goes, Hulst en Oostburg. En in Middelburg dus straks ook." Juvent en Woongoed blijven samenwerken bij de huisvesting van de jongeren, ook op de nieuwe locatie. Woongoed regelt kwalitatief goede huizen en maakt van de rest van het terrein een fijne plek om te wonen. Juvent zorgt voor de begeleiding en is aanspreekpunt bij eventuele overlast.

Afspraak 750 nieuwe woningen

Woongoed heeft met de gemeente Middelburg afgesproken om voor 2030 750 extra huurwoningen te bouwen. Directeur-bestuurder De Jonge: ,,Dat is behoorlijk ingewikkeld omdat er een groot gebrek aan bouwplaatsen is. De bouw van 41 sociale huurwoningen in Dauwendaele helpt om dat te realiseren." Het gebouw aan de Buitenruststraat was tot 2016 het kantoor van Woongoed. De woningcorporatie is nog steeds eigenaar van het pand.




Foto: PZC

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Herinrichting deel binnentuin Stadsschuur

Samen met twee betrokken bewoners ontwikkelden Woongoed en hovenier H2Groen een mooi plan om de binnentuin aan de Stadsschuur opnieuw te herinrichten en te beplanten. Het doel was de tuin weer een frissen aanblik te geven met mooie beplanting en ruimte voor een gezellige binnenplaats zodat de bewoners daar kunnen genieten van de zon. De beplanting is heel divers geworden, van Taxushaag, Toscaanse Jasmijn, Hortensia tot een Vijgenboom. Ook wordt het pad breder gemaakt met het oog op levensloopbestendig wonen. Afgelopen donderdag waren wijkbeheerders Jason en Michel van Woongoed aanwezig samen met Arjan van H2Groen. Tijdens dit moment konden bewoners allerlei vragen stellen over de tuin. Hier werd door diverse bewoners gebruik van gemaakt en werden ideeën opgedaan. Eind november voert H2Groen de herinrichting uit. Dit duurt enkele dagen.

Terugblik Woongoeddag

Vorige week donderdag 29 augustus was het weer tijd voor onze jaarlijkse Woongoeddag. Dit jaar organiseerden we deze in de Edelstenenbuurt.