PZC: Huurbevriezing dreigt te stranden in de Eerste Kamer
De huren van woningen in de sociale sector gaan per 1 juli mogelijk tóch omhoog. Het plan van de regeringspartijen om de huren te bevriezen dreigt te stranden in de Eerste Kamer. Tegenstanders vinden het onverantwoord dat door de huurbevriezing minder huizen kunnen worden gebouwd.
Een groot deel van de oppositiepartijen keert zich tegen het plan om per 1 juli de huren te bevriezen. Daardoor is er vooralsnog geen meerderheid voor dit plan in de Eerste Kamer. Ook minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) is al langer kritisch over het plan, maar zei eerder dat ze zich erbij neer heeft te leggen.
Het huurbevriezing werd vorige maand bedacht in een nachtelijk overleg tussen de leiders van regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB. Keijzer waarschuwde direct dat het plan enorme gevolgen zal hebben. Woningcorporaties lopen er inkomsten door mis, waardoor ze naar schatting 85.000 minder nieuwbouwwoningen kunnen bouwen. Ook kunnen 365.000 woningen waarschijnlijk niet worden verduurzaamd.
In de Eerste Kamer is het onzeker of er een meerderheid is voor het plan. De grootste oppositiepartij GroenLinks-PvdA zegt tegen het plan te zullen stemmen als het kabinet niet meer geld uittrekt om de woningcorporaties te compenseren. „Dit leidt tot een bouwstop in tijden van woningnood. Wie verzint zoiets?’’ zegt Kamerlid Habtamu de Hoop. De partij wil corporaties meer geld geven door de winstbelasting voor bedrijven te verhogen.
Huurtoeslag
Ook andere oppositiepartijen zijn tegen. ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis dient woensdag een voorstel in waarin hij samen met D66, CDA en SGP probeert de voorgenomen huurbevriezing ongedaan te maken. In plaats daarvan kunnen huurders volgens de partijen beter worden geholpen via de huurtoeslag.
Grinwis noemt de huurbevriezing ‘oliedom die in de Voorjaarsnota in één wilde nacht is afgesproken’. „De woningzoekenden, maar uiteindelijk ook de huurders zijn het kind van de rekening.’’
Door de opstelling van de oppositie kan de huurbevriezing mogelijk niet doorgaan. De regeringspartijen zijn voor een meerderheid afhankelijk van kleinere oppositiepartijen en die hebben nog niet allemaal hun mening bepaald. Zo is de SP vóór huurbevriezing, maar vindt de partij het huidige plan ‘ondoordacht’.
Minister Keijzer heeft al aangekondigd om in overleg met de vier regeringspartijen op zoek te willen gaan naar extra geld om corporaties te compenseren. Maar dat wordt een lastig verhaal. Overigens laat regeringspartij NSC boven de markt hangen ook tegen de huurbevriezing te stemmen als er niet meer geld tafel komt voor de corporaties.
Corporaties naar de rechter
Deze zomer moeten ook miljarden extra worden gevonden voor extra investeringen in de krijgsmacht en voor de oplossing van het stikstofprobleem. Ondertussen hebben corporaties aangekondigd naar de rechter te stappen om het plan van tafel te krijgen.
De huurbevriezing geldt overigens alleen voor huurders van een corporatiewoning. Ongeveer een half miljoenmensen in een sociale huurwoning van een particuliere huurbaas, gaan wel tot 5 procent meer huur betalen. Het lukt het kabinet niet om voor 1 juli een regeling te verzinnen die huiseigenaren compenseert voor een huurbevriezing.