Geplaatst op

Blauwe zeilen kleuren daken in de Zacharias Jansenstraat en de Prins Hendrikstraat in Middelburg. Woongoed is daar bezig met een project dat eind dit jaar klaar moet zijn. Het behelst onderhoud en energiemaatregelen voor een aantal jaren 80-huizen. Daken eraf en dakkapellen eruit: wat wordt daar allemaal gedaan?

De zon geeft vrijdag een gevoel van warmte, maar met het dak open wordt het in huis toch fris. Zeker met een buitentemperatuur van een graad of zeven. De blauwe dakzeilen moeten tijdens het project bescherming bieden tegen wind en regen. Woningbouwcorporatie Woongoed probeert het werk aan de daken in elk geval zo snel zo snel mogelijk af te hebben. Zestien huizen in de karakteristieke wijk Nieuw Middelburg worden aangepakt. In de Karelsgang elders in de stad is het werk aan tien woningen inmiddels afgerond. Aan het Karel Doormanplein wachten nog zo’n twintig huizen. Maar wat betekent het Woongoed-project ‘Onderhoud en energiemaatregelen’ nu eigenlijk voor de bewoners?

Op adem komen

Om met het positieve te beginnen; ,,Het energielabel van de woning gaat naar A-plus,’’ vertelt Dennis Bommeljé van Woongoed. ,,Maar het betekent natuurlijk overlast voor de bewoners. We bieden daarom ook ‘rusthuizen’ aan. Een soort gemeubileerde wisselwoning voor bewoners die de rommel en het lawaai niet trekken. Daar kunnen ze dan even op adem komen. Maar we merken dat de meeste bewoners niet weg willen. Een beetje controle houden misschien, zien wat er allemaal gebeurt in hun huis.’’ En dat is best, veel blijkt uit de woorden van Bommeljé.

,,We beginnen met de buitenschil, dat betekent isolatie van het dak en nieuwe dakpannen. De dakkapellen worden vervangen. Er komen ook zes zonnepanelen op de daken. De spouwmuren worden geïsoleerd, net als de kruipruimtes onder de woningen. Er komt HR++ glas in de ramen. Waar nodig herstellen we het metselwerk en voegwerk van buitenmuren en schoorstenen en vervangen we dakgoten en regenpijpen. Maar als je de buitenkant goed isoleert, moet je binnen wel de ventilatie verbeteren.’’ Dat gebeurt met een aantal maatregelen.

Zo brengt Woongoed mechanische ventilatie aan, plaatsen ze roosters en worden de binnendeuren ingekort. Maar dat geeft toch tocht? Bommeljé: ,,Op bepaalde plekken zoals de keuken, het toilet en in de badkamer wordt lucht mechanisch weggezogen. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat er ook lucht binnenkomt, onder de binnendeuren door en via roosters in de kozijnen. Een gecontroleerde luchtcirculatie eigenlijk.’’ Verder passen we de cv-installatie aan en komen er thermostatische radiatorkranen. Verder van koken op gas naar elektrisch koken. De meterkast wordt dus ook uitgebreid.’’

Warmer aankleden

In huis wordt ook gekeken naar brandveiligheid. Verder staan schilder- en sauswerk op het programma. ,,Ja, het is best veel werk en dat terwijl de bewoners thuis blijven. We zijn met iedereen in gesprek gegaan om uit te leggen wat dit allemaal betekent voor hen. Bijvoorbeeld volop stoken als het dak er deels af is, of de ramen eruit, betekent simpel gezegd ‘stoken voor de vogeltjes’. Dus daar moet je wel even rekening mee houden en je dan warmer aankleden.’’

Ook hier trouwens aandacht voor de huisvesting van vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. ,,We hebben tijdelijk extra nestkastjes opgehangen als compensatie voor de verstoring die we veroorzaken met dit project.’’ Hoewel minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de verplichting om die onderkomens te maken bij nieuwbouw niet nodig acht, denkt Bommeljé dat Woongoed daar ‘echt niet acuut mee zal stoppen’.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Doe een wens 2024

Bij een nieuw jaar horen nieuwjaarswensen. Net als vorig jaar kunt u een nieuwjaarswens doorgeven voor een van uw buren. Dit kan gaan om hun woning, tuin of de woonomgeving. Denk bijvoorbeeld aan een klus die nog opgepakt moet worden. U kunt uw nieuwjaarswens tot 1 februari 2024 indienen door de kaart in te vullen en in onze brievenbus aan de Segeerssingel 6 te doen. Liever per e-mail? Maak dan een foto van de ingevulde kaart en stuur deze naar info@woongoed.nl. Let op: de buren moeten wel huurders van Woongoed zijn.