PZC: 'Groenblauw steigerdoek moet vogels uit Middelburgse sloopdaken weren'

Geplaatst op

De daken van 47 witte Briëtwoningen in Middelburg zijn verpakt in blauwgroen steigerdoek. Geen kunstproject, maar een maatregel om te voorkomen dat vogels nestelen in de sloophuizen. ,,We hebben dit nog nooit zo gedaan."

Om nestzoekende vogels te weren, heeft woningcorporatie Woongoed de daken stevig ingepakt met steigerdoek zodat de sloop van de huizen volgens planning in april kan beginnen. Projectleider Dennis Bommeljé: ,,Op deze manier hebben we dit bij mijn weten nog nooit gedaan. Het lijkt wel kunst van Christo. Maar dit is best drastisch. We hebben het in overleg met een ecoloog gedaan. Het groen in tuinen is ook zo veel mogelijk weggehaald. Er komt straks wel nieuwe nestruimte."

Zeventien dagen

Middelburgs stadsecoloog Bas Wattel: ,,We gaan uit van een broedseizoen van 15 maart tot 15 juli, maar dat is een beetje grove inschatting. Sommige vogels beginnen eerder en anderen weer later. Huismussen en gierzwaluwen nestelen vaak onder dakpannen. Ze leggen er gemiddeld zo'n vier tot zes eieren. De broedtijd is elf tot twaalf dagen en de jongen blijven zo'n zeventien dagen op het nest." Maar de huismus heeft het moeilijk, ziet Wattel.

Mussen en zwaluwen zijn beschermde vogelsoorten, hun nesten zijn eveneens beschermd. De eens zo vertrouwde huismus is echter niet meer op iedere straathoek te vinden. Wattel: ,,De populatie is sinds de jaren 90 met vijftig procent afgenomen. Er zijn minder veilige plekken om te nestelen. Zo zijn er minder groene tuinen en de heggen er omheen zijn vaak vervangen door schuttingen. Meer nieuwbouwhuizen hebben platte daken." Het is wel de bedoeling dat bouwers 'verlies' aan daken compenseren met andere nestmogelijkheden. ,,Je ziet gelukkig wel meer nestkastjes.'' Ook bij Woongoedwoningen, vertelt de projectleider.

Ook voor vleermuizen

Bommeljé: ,,We zorgen ervoor dat er in de nieuwe woningen nestgelegenheid is voor zowel vogels als vleermuizen. In de acht die nu zijn opgeleverd is die nestgelegenheid ingemetseld in de topgevels en voorgevels. Met verschillende openingen voor de diverse vogelsoorten. De één wat meer ovaal, de ander wat ronder. Voor vleermuizen is het een soort brievenbusgleuf."

In totaal worden 148 woningen in de wijk 't Zand gesloopt om plaats te maken voor beter geïsoleerde, energiezuinige woningen zónder asbest. De operatie begon in januari vorig jaar en zal in december 2026 klaar zijn. De 47 sloopwoningen met de ingepakte daken staan aan de Baarsjesstraat en het laatste zuidelijke stuk van de Langevieleweg. Bommeljé: ,,De laatste bewoners hier moeten eind van deze maand hun sleutels inleveren. Daarna sluiten we de nutsvoorzieningen af. De sloop begint in april."

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Terugblik open dag 't Zand

Afgelopen zaterdag konden huurders, omwonenden en andere geïnteresseerden een kijkje komen nemen bij de nieuwbouw in ’t Zand. Er kwamen veel bezoekers op af.

Herinrichting deel binnentuin Stadsschuur

Samen met twee betrokken bewoners ontwikkelden Woongoed en hovenier H2Groen een mooi plan om de binnentuin aan de Stadsschuur opnieuw te herinrichten en te beplanten. Het doel was de tuin weer een frissen aanblik te geven met mooie beplanting en ruimte voor een gezellige binnenplaats zodat de bewoners daar kunnen genieten van de zon. De beplanting is heel divers geworden, van Taxushaag, Toscaanse Jasmijn, Hortensia tot een Vijgenboom. Ook wordt het pad breder gemaakt met het oog op levensloopbestendig wonen. Afgelopen donderdag waren wijkbeheerders Jason en Michel van Woongoed aanwezig samen met Arjan van H2Groen. Tijdens dit moment konden bewoners allerlei vragen stellen over de tuin. Hier werd door diverse bewoners gebruik van gemaakt en werden ideeën opgedaan. Eind november voert H2Groen de herinrichting uit. Dit duurt enkele dagen.